utenis 11

Thursday, December 13, 2018

Puslapis moterims

Makiažo tendencijos pagal M. Daikerytę: kaip dažysimės šaltąjį sezoną?

Kiekvienais metais šaltąjį sezoną pasitinkame ne tik su tamsiais drabužiais, bet ir su tamsesniais spalvų tonais mūsų kosmetinėje. Tačiau, anot Militos Daikerytės, šį kartą rudens ir žiemos makiažo tendencijos kitokios – neskubėkite atsisveikinti su gaiviais vasaros tonais. Naujosios kosmetikos linijos „Artistry Studio“ pristatyme makiažo meistrė teigė, kad šiemet matinį lūpdažį keičia blizgūs ir „šlapio“ efekto lūpų blizgesiai, juodam akių kontūrui vietą užleidžia sodrios smaragdo ar bronzos spalvos, o ryškų kontūravimą keičia švelnūs aukso ar natūraliai paraudusios odos efektą imituojantys tonai.
„Šiemet kosmetikos kūrėjus įkvėpė Niujorko energija ir spalvos – nuo aukštosios mados podiumų iki kasdienio amerikiečių gatvės stiliaus. Būtent niekada nemiegantis miestas, jo menas ir kultūra tapo didžiausia sezono makiažo inspiracija ir nugulė tiesiai į mados topus“, – naujausios „Artistry Studio“ makiažo kolekcijos pristatyme žymioms šalies tinklaraštininkėms pasakojo M. Daikerytė.

Pelėsinių sūrių gidas: su kuo derinti lėkštėje?

Šiuo metu parduotuvėse galima rasti daugiau kaip 100 rūšių pelėsinio sūrio gaminių, tačiau retas gerai išmano, kaip ir su kokiais maisto produktais jį derinti siekiant atskleisti pačius ryškiausius skonius. Tam, kad atsiskleistų geriausios pelėsinio sūrio skonio savybės, savo patarimais dalijasi prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas: detaliai paaiškina, prie kokių maisto produktų dera skirtingos pelėsinio sūrio rūšys.
Šįmet, palyginus su pernai, pelėsinio sūrio paklausa pastebimai išaugo – skirtingų tokio sūrio rūšių jau nupirkta net apie 15 proc. daugiau. Tai rodo prekybos tinklo „Maxima“ pardavimų duomenys. O ir pasirinkti mėgėjai turi iš ko: šiuo metu prekybos tinklo parduotuvėse siūloma beveik 100 rūšių skirtingų pelėsinio sūrio gaminių. Iš plataus pelėsinio sūrio asortimento norimą gaminį galima išsirinkti ir už 0,79 Eur (125 g), ir už 3,99 Eur (125 g).
Kaip išsirinkti tinkamą sūrį iš tokios įvairovės? A. Polenino teigimu, norint pelėsinį sūrį pasirinkti teisingai, svarbu įvertinti, su kuo jį ketinama derinti lėkštėje. Maisto gamybos ekspertas pateikia esmines gaires, kurios neabejotinai pravers ieškant geriausių skonio derinių.

Kamamberas
Pasakodamas apie kamamberą A. Poleninas sako, kad siekiant atskleisti geriausias šio pelėsinio sūrio savybes visų pirma svarbu jį teisingai patiekti – supjaustyti tarytum pyragą. Šį sūrį puikiai tinka valgyti vienui vieną, o jei norisi skanauti įdomiau – galima išbandyti kamambero ir džiovintais vaisiais gardintos duonos derinį. Be to, labai tinka kamambero sūrį paskaninti džemu ar šviežiu medumi.
„Taip pat kamamberą galima naudoti ir gaminant skirtingus patiekalus. Pavyzdžiui, ypač populiaru šį sūrį iškepti orkaitėje, o vėliau patiekti su salotomis, duona ar obuoliais. Kadangi šis sūris lengvai tirpsta, jis gali tapti ir puikiu originalaus padažo pagrindu – tereikia sumaišyti sūrį su grietinėle ar garstyčiomis, pipirais bei kitais mėgstamais prieskoniais“, – pasakoja A. Poleninas.

Vištiena – koks jos galiojimo laikas ir kas jį sutrumpina?

Pirkdami vištieną veikiausiai kiekvienas atkreipiame dėmesį į jos galiojimo laiką. Tai – vienas svarbiausių paukštienos pasirinkimo veiksnių. O ar galima pasikliauti vien galiojimo nuoroda? Ar vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį ir į kitus faktorius? Jeigu taip, kokie jie?

Fasuota ar sveriama – skirtingas galiojimo laikas
Kiek vištiena galios, įtakos turi jos pakavimo būdas. Fasuota vištiena paprastai galioja daugiausiai nuo 7 iki 10 dienų. Tačiau nepamirškime, jei namo ji vežama karštame automobilyje, kiekvienas laipsnio pakilimas lemia galiojimo laiko mažėjimą viena diena.
„Įtakos vištienos šviežumui turi kad ir neilgas kelias iš parduotuvės namo karštame automobilyje. Būtent dėl to klientams visada rekomenduojame įsigyti specialius šaltkrepšius, kuriuose maisto produktai išlieka švieži net ir karštomis dienomis“, – sako Saulius Petkevičius, paukštyno „Kekava“ valdybos narys.
S. Petkevičius priduria, kad svarbu atsižvelgti ne tik į vištienos galiojimo laiką, bet ir į tai, kaip vištos buvo užaugintos. „Kekavos“ ženklas „Užauginta be antibiotikų“ garantuoja, kad vištos nebuvo gydomos antibiotikais viso augimo metu, o tai – ne ką mažiau svarbus kriterijus, renkantis vištieną parduotuvėje.
Dalis žmonių renkasi sveriamą vištieną arba perka ją nefasuotą turguje, tačiau šviežia ji išlieka tik 1 ar 2 dienas. Turint galvoje, kad šiuolaikinis gyvenimo tempas greitas, parneštus maisto produktus dažnas paskubomis švystelėja į šaldytuvą ir kuriam laikui pamiršta. Tuo atveju, kai paukštienos galiojimo laikas tik kelios dienos, tikimybė, kad ji suges anksčiau, nei bus suvalgyta, – tikrai didelė.

Kaip atpažinti netinkamą valgyti vištieną?
Norint būti ramiems dėl valgomos paukštienos, reikia atkreipti dėmesį į kelis veiksnius: pasirinktos vištienos tinkamumą vartoti, jos laikymo sąlygas ir higienos laikymąsi.
„Ar mėsa šviežia, galima atskirti pagal jos išvaizdą ir kvapą. Tačiau sugedusios vištienos išvaizda nebūtinai pasikeičia, todėl apie netinkamumą vartoti pirmiausia perspėja blogas kvapas. Be to, ar ji tinkama valgyti, galite sužinoti ir įspaudę mėsą pirštu. Duobutė turėtų netrukus išsilyginti. Taip pat reikia įvertinti, ar paukštiena nėra perdžiūvusi, apsitraukusi glitėsiais. Jeigu atsakymas teigiamas, tokia vištiena valgyti netinkama“, – paaiškina S. Petkevičius. Suvalgius sugedusią mėsą kyla rizika apsinuodyti, užkrėsti organizmą pavojingomis bakterijomis. Todėl, grįžus iš parduotuvės namo, reikia kuo skubiau dėti maistą į šaldytuvą, o ruošiant jį svarbu laikytis įprastų higienos taisyklių. Be to, būtina reguliariai ir tinkamai plauti rankas, nereikėtų užmiršti palaikyti švaros virtuvėje – tinkamai plauti pjaustymo paviršius bei žaliai vištienai naudojamus indus.

Lietuviai ieško egzotikos – ciberžolė tarp populiariausių prieskonių

Prieskonių pasaulyje vyrauja savos tendencijos, o bene ryškiausia jų pastaruoju metu – suspindusi ciberžolės žvaigždė. Šis imbierinių šeimai priklausantis augalas nuolat patenka į sveikatai naudingiausių produktų sąrašus ir jau yra pamėgtas sveikos mitybos entuziastų visame pasaulyje. Šio prieskonio vartojimo banga neaplenkė ir Lietuvos. Prekybininkų teigimu, ciberžolės paklausa per paskutinius metus stipriai šoko į viršų ir iškėlė šį prieskonį į populiariausiųjų trejetuką.
„Lietuviai tikrai seka pasaulines mitybos tendencijas, o ciberžolė šiuo metu išgyvena tikrą pakilimą. Vieni šį prieskonį renkasi dėl skonio, kiti dėl maistinių, organizmui naudingų savybių. Nors susidomėjimas šiuo prieskonių Lietuvoje yra naujas, vien per pirmąjį šių metų pusmetį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šio prieskonio nupirkta net 50 proc. daugiau“, – sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė.

Penki virtuvės šefo Alfo Ivanausko receptai, padėsiantys „pasikrauti“ vitaminų

Mikroelementų paieškos
Pagal dietologų rekomendacijas „Virtuvės mitų griovėjas“ Alfas Ivanauskas pabandė pagaminti penkis patiekalus, kurių produktai ne tik dera, bet ir turi reikalingų mikroelementų. Kulinarinių knygų autorius rekomenduoja išbandyti grikių košę su brokoliais ir kietuoju sūriu, apelsinų sulčių ir rūgštynių kokteilį, špinatų, brokolių ir lapinių kale kopūsto kokteilį, salotas su tunu, avokadais ir pupelėmis bei salotas su jautiena, žaliaisiais žirneliais ir avinžirniais.

Grikių košė su brokoliais
ir kietuoju sūriu
Jums reikės:
100 g brokolio
100 g grikių
4 putpelių kiaušinių
30 g sviesto
30 g kietojo sūrio
0,5 g maltos ciberžolės
žiupsnelio druskos
Apvirkite brokolį pasūdytame vandenyje. Tame pačiame vandenyje išvirkite grikius, jei reikia, pasūdykite. Išvirkite kiaušinius iki mėgstamo kietumo. Kai išvirs grikiai, nukoškite vandenį ir sudėkite ten sviestą ir žiedynais atskirtą brokolį. Uždengę puodą palaikykite dar kelias minutes. Lėkštėje serviruokite grikius, tarkuotą kietąjį sūrį ir kiaušinius. Kiaušinius pabarstykite ciberžolės milteliais.
Patiekale yra: Vitamino D: 0,17 mkg (RPN-10 mkg). Vitamino K: 104,5 mkg (RPN-75 mkg). Vitamino B12: 0,6 mkg (RPN- 3 mkg). Geležies: 4,6 mg (RPN-10 mg vyr.; 15 mg mot.). Kurkumino: 25 mg

Daržovės ir kruopos yra vieni pagrindinių skaidulų šaltinių. Žmogui rekomenduojama kasdien suvartoti 25–35 g skaidulų, nes žinoma, jog nepakankamas skaidulų kiekis siejamas su širdies kraujagyslių, cukrinio diabeto, nutukimo, lėtinių uždegiminių ir onkologinių ligų rizika. Tad ryte suvalgius tokią košę yra užtikrinama beveik pusė dienos skaidulų poreikio.

Apelsinų sulčių ir rūgštynių kokteilis
Jums reikės:
10 g ispaninio šalavijo sėklų
200 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių
100 g morkų
10 g ciberžolės šaknies
30 g rūgštynių
Ispaninio šalavijo sėklas užmerkite 100 g apelsinų sulčių ir palikite kelioms valandoms brinkti. Į kokteilių plaktuvą sudėkite likusias apelsinų sultis, tarkuotas morkas, ciberžolės šaknį bei rūgštynes ir sutrinkite. Sumaišykite su brinkintomis ispaninio šalavijo sėklomis.
Patiekale yra: Vitamino K: 13,4 mkg (RPN-75 mkg). Geležies: 1,5 mg (RPN-10 mg vyr.; 15 mg mot.). Kurkumino: 200 mg. Vitamino C: 100 mg (RPN: 80 mg/d.)
Šis kokteilis ypatingas dideliu vitamino C kiekiu. Vitaminas pasižymi antioksidaciniu poveikiu, yra svarbus ne tik sklandžiai mūsų imuninės sistemos veiklai, bet ir efektyviam kraujo krešėjimui. Reikia žinoti, jog termiškai apdorojant maistą galima prarasti net iki 50 proc. vitamino C, esančio šviežiame produkte. Tad šis patiekalas vertingas tuo, jog ne tik neprarasime vitamino C, bet ir su kaupu užtikrinsime dienos poreikį.
Kurkuminas – 2–5 proc. dalį ciberžolės miltelių sudarantis polifenolis, pasižymintis antioksidacinėmis, antiuždegiminėmis savybėmis. Rekomenduojama suvartoti iki 3 mg/kg kurkumino kasdien.

Skaitykite 2018 05 12 "Utenyje"

Skanu – nebūtinai brangu

Ne viskas, kas skanu, yra brangu, ir ne viskas, kas brangu, būtinai yra skanu“, – įsitikinusi tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė. Virtuvės meistrės teigimu, norint taupyti ir maitintis skaniai, svarbu įsidėmėti vos kelis pagrindinius maisto gamybos principus.

Pasakodama apie maisto gaminimo įpročius, N. Degutienė sako didžiausią dėmesį skirianti produktų šviežumui ir kokybei. „Manau, jog ne visi sveiki ir maistingi produktai, kuriais galima praturtinti valgiaraštį, yra neįperkami. Pavyzdžiui, siūlyčiau nepamiršti maistingų kruopų (ypač viso grūdo), raugintų lietuviškų daržovių, kokybiškų lietuviškų pieno produktų“, – sako N. Degutienė.
Tinklaraštininkės teigimu, kartais patiekalo kainą išaugina vos vienas egzotiškas produktus arba toks, kuris visiškai neatitinka sezono, todėl greičiausiai yra atgabentas iš „kito planetos krašto“.
„Tokiais atvejais aš renkuosi kitokius patiekalus arba ieškau, kuo galėčiau tokią sudedamąją dalį pakeisti, dažniausiai dairydamasi į lietuviškos produkcijos lentynas. Pavyzdžiui, gamindama patiekalą, kuriam reikia pesto padažo, užuot ieškojusi vazonėlyje augančio baziliko, kuris, žinia, žiemą nedžiugina savo ypatingo aromato savybėmis, renkuosi lietuviškame darže išaugintą kale (lapinį kopūstą). Arba ruošdama pomidorų padažą, užuot įsigijusi Ispanijoje užaugintų pomidorų, naudoju kokybiškus konservuotus. Juk žiemai jie buvo paruošti pačiame derliaus įkarštyje, todėl skoniu lenkia ne sezono metu sunokintus šiltnamyje“, – sufleruoja N. Degutienė.

Tęsinį skaitykite 2018 03 21 „Utenyje“

Decrease font size Default font size Increase font size

karolina22

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

next
prev

Renginiai

next
prev

Dienos anekdotas

Britų mokslininkai nustatė, jog plaunant kojas nusiplauna ir rankos.
*
Mes pasistengsime, kad jūs mūsų sanatorijoje jaustumėtės kaip namuose.
– Ką jūs! Aš atvažiavau pailsėti.
*
Skambutis į duris:
– Atleiskite, aš renku aukas naujam baseinui.
– Prašau, štai jums kibiras vandens.
*
Pasodino į kalėjimą prancūzą, žydą ir lenką. Leido pasiimti po vieną daiktą. Lenkas paprašė parūkyti. Žydas – telefono. Prancūzas paprašė moters.

suopirkimas

BUTŲ REMONTAS: tapetavimas, dažymas ir kiti darbai.  Laiptinių remontas, santechnika. Krosnių remontas. Kaminų valymas, remontas. Vonių atnaujinimas.
    Tel. (8-605) 02472.

 

Savo namuose prižiūrėčiau neįgalų žmogų. Didelė patirtis. Tel. 8672 18418

 

Pigiai IŠNUOMOJAMOS komercinės patalpos miesto centre, 1 a. Tinka parduotuvei, biurui, paslaugoms teikti.
    Tel. (8-614) 64501.

 

Šildomų grindų, katilinių montavimas.
Šilumos siurbliai
oras-vanduo, katilai.
Pristatome ir kokybiškai montuojame.
Tel. 8 603 18700.

 

 PARDUODAMAS nedidelis medinis namas miško apsuptyje, netoli Utenos. Yra elektra, tvenkinys, 23 arai kitos paskirties žemės. Tel. 612 46340

 

PARDUODAME auginti dvi telyčaites 3 savaičių ir vieną 2 mėn. Tel. 8 686 61521

 

PARDUODU Pakalnių gyvenvietėje nebaigtą įrengti Alytaus tipo namą, rūsys po visu namu, yra ūkio pastatai, 3765 kv. m namų valdos žemės sklypas. Nebaigtą įrengti požeminį trijų kamerų cechą su 0,0721 ha žemės sklypu.
Žemės ūkio paskirties 2,17 ha žemės sklypą su 0,08 ha vandens telkiniu. Ideali vieta motininių sraigių verslui, galima auginti chitake grybus. Yra projektas ir visi leidimai. Galima pirkti atskirai.
    Tel. +370 680 12762.

nuotr2

nuotr1

Kalendorius

loader

Statistika

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas