utenis 11

Tuesday, June 19, 2018

Puslapis moterims

Penki virtuvės šefo Alfo Ivanausko receptai, padėsiantys „pasikrauti“ vitaminų

Mikroelementų paieškos
Pagal dietologų rekomendacijas „Virtuvės mitų griovėjas“ Alfas Ivanauskas pabandė pagaminti penkis patiekalus, kurių produktai ne tik dera, bet ir turi reikalingų mikroelementų. Kulinarinių knygų autorius rekomenduoja išbandyti grikių košę su brokoliais ir kietuoju sūriu, apelsinų sulčių ir rūgštynių kokteilį, špinatų, brokolių ir lapinių kale kopūsto kokteilį, salotas su tunu, avokadais ir pupelėmis bei salotas su jautiena, žaliaisiais žirneliais ir avinžirniais.

Grikių košė su brokoliais
ir kietuoju sūriu
Jums reikės:
100 g brokolio
100 g grikių
4 putpelių kiaušinių
30 g sviesto
30 g kietojo sūrio
0,5 g maltos ciberžolės
žiupsnelio druskos
Apvirkite brokolį pasūdytame vandenyje. Tame pačiame vandenyje išvirkite grikius, jei reikia, pasūdykite. Išvirkite kiaušinius iki mėgstamo kietumo. Kai išvirs grikiai, nukoškite vandenį ir sudėkite ten sviestą ir žiedynais atskirtą brokolį. Uždengę puodą palaikykite dar kelias minutes. Lėkštėje serviruokite grikius, tarkuotą kietąjį sūrį ir kiaušinius. Kiaušinius pabarstykite ciberžolės milteliais.
Patiekale yra: Vitamino D: 0,17 mkg (RPN-10 mkg). Vitamino K: 104,5 mkg (RPN-75 mkg). Vitamino B12: 0,6 mkg (RPN- 3 mkg). Geležies: 4,6 mg (RPN-10 mg vyr.; 15 mg mot.). Kurkumino: 25 mg

Daržovės ir kruopos yra vieni pagrindinių skaidulų šaltinių. Žmogui rekomenduojama kasdien suvartoti 25–35 g skaidulų, nes žinoma, jog nepakankamas skaidulų kiekis siejamas su širdies kraujagyslių, cukrinio diabeto, nutukimo, lėtinių uždegiminių ir onkologinių ligų rizika. Tad ryte suvalgius tokią košę yra užtikrinama beveik pusė dienos skaidulų poreikio.

Apelsinų sulčių ir rūgštynių kokteilis
Jums reikės:
10 g ispaninio šalavijo sėklų
200 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių
100 g morkų
10 g ciberžolės šaknies
30 g rūgštynių
Ispaninio šalavijo sėklas užmerkite 100 g apelsinų sulčių ir palikite kelioms valandoms brinkti. Į kokteilių plaktuvą sudėkite likusias apelsinų sultis, tarkuotas morkas, ciberžolės šaknį bei rūgštynes ir sutrinkite. Sumaišykite su brinkintomis ispaninio šalavijo sėklomis.
Patiekale yra: Vitamino K: 13,4 mkg (RPN-75 mkg). Geležies: 1,5 mg (RPN-10 mg vyr.; 15 mg mot.). Kurkumino: 200 mg. Vitamino C: 100 mg (RPN: 80 mg/d.)
Šis kokteilis ypatingas dideliu vitamino C kiekiu. Vitaminas pasižymi antioksidaciniu poveikiu, yra svarbus ne tik sklandžiai mūsų imuninės sistemos veiklai, bet ir efektyviam kraujo krešėjimui. Reikia žinoti, jog termiškai apdorojant maistą galima prarasti net iki 50 proc. vitamino C, esančio šviežiame produkte. Tad šis patiekalas vertingas tuo, jog ne tik neprarasime vitamino C, bet ir su kaupu užtikrinsime dienos poreikį.
Kurkuminas – 2–5 proc. dalį ciberžolės miltelių sudarantis polifenolis, pasižymintis antioksidacinėmis, antiuždegiminėmis savybėmis. Rekomenduojama suvartoti iki 3 mg/kg kurkumino kasdien.

Skaitykite 2018 05 12 "Utenyje"

Skanu – nebūtinai brangu

Ne viskas, kas skanu, yra brangu, ir ne viskas, kas brangu, būtinai yra skanu“, – įsitikinusi tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė. Virtuvės meistrės teigimu, norint taupyti ir maitintis skaniai, svarbu įsidėmėti vos kelis pagrindinius maisto gamybos principus.

Pasakodama apie maisto gaminimo įpročius, N. Degutienė sako didžiausią dėmesį skirianti produktų šviežumui ir kokybei. „Manau, jog ne visi sveiki ir maistingi produktai, kuriais galima praturtinti valgiaraštį, yra neįperkami. Pavyzdžiui, siūlyčiau nepamiršti maistingų kruopų (ypač viso grūdo), raugintų lietuviškų daržovių, kokybiškų lietuviškų pieno produktų“, – sako N. Degutienė.
Tinklaraštininkės teigimu, kartais patiekalo kainą išaugina vos vienas egzotiškas produktus arba toks, kuris visiškai neatitinka sezono, todėl greičiausiai yra atgabentas iš „kito planetos krašto“.
„Tokiais atvejais aš renkuosi kitokius patiekalus arba ieškau, kuo galėčiau tokią sudedamąją dalį pakeisti, dažniausiai dairydamasi į lietuviškos produkcijos lentynas. Pavyzdžiui, gamindama patiekalą, kuriam reikia pesto padažo, užuot ieškojusi vazonėlyje augančio baziliko, kuris, žinia, žiemą nedžiugina savo ypatingo aromato savybėmis, renkuosi lietuviškame darže išaugintą kale (lapinį kopūstą). Arba ruošdama pomidorų padažą, užuot įsigijusi Ispanijoje užaugintų pomidorų, naudoju kokybiškus konservuotus. Juk žiemai jie buvo paruošti pačiame derliaus įkarštyje, todėl skoniu lenkia ne sezono metu sunokintus šiltnamyje“, – sufleruoja N. Degutienė.

Tęsinį skaitykite 2018 03 21 „Utenyje“

Kokybiškų maisto produktų krepšelis: keturi paprasti patarimai, padėsiantys parduotuvėje išsirinkti tai, ko reikia

Ekspertai pastebi, kad mūsų šalies pirkėjai kasmet vis daugiau dėmesio skiria sveikesniems, ekologiškiems maisto produktams ir subalansuotai mitybai. Vis dėlto nors gaminių etiketes parduotuvių lankytojai skaito atidžiau, išsirinkti tinkamiausius produktus mėgstamiems patiekalams iš gausaus parduotuvių asortimento daugeliui vis dar nelengvas iššūkis. Todėl „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi keliais paprastais, bet svarbiais principais, padėsiančiais kiekvienam pasirinkti teisingai.

Paslaptis paprastame puodelyje – skonis, kvapas ir jėgų šaltinis

Kokio gėrimo pasaulyje išgeriama daugiausiai? Akivaizdu – daugiausiai ir dažniausiai žmonės geria įvairių arbatų, daugiau už arbatą išgeriama tik vandens. Kvietimas „einam arbatos“ dažnai reiškia daug daugiau nei paprastą siūlymą. Arbata per šimtmečius yra bendrystės, draugystės, šilumos, namų jaukumo simbolis, o neretai ir sveikatos šaltinis. Prasidėjus rudeniui ja dažnai gelbstimės nuo snaudulio ar energijos stokos, o ir peršalę savo gyvenimo be arbatos neįsivaizduotume.


Kiekviena iš pagrindinių arbatos rūšių žmogui yra sveika. Arbatos turi skirtingų naudingų žmogaus organizmui antioksidantų, liekninančių savybių, gali padėti apsisaugoti nuo vėžio, tačiau tik tada, kai įvykdomos ir kitos sąlygos: visavertė mityba, valgomas natūralus maistas. Taigi, teigiamam arbatos poveikiui bendras kontekstas taip pat svarbu.
Visos arbatos rūšys yra išgaunamos iš skirtingų to paties augalo Camelia Sinnensis dalių. Arbatos rūšį nulemia tik oksidacijos proceso ilgumas. Štai žinomiausios arbatos rūšys:
Juodoji. Tai – visiškai susifermentavusi arbata. Jos spalva tamsesnė, ji turi daugiau kofeino. Šios arbatos lapeliai, kitaip nei kitos rūšys, savo skonį išlaiko daug ilgiau.
Žalioji. Ši rūšis yra išgaunama, kai švelnus oksidacijos procesas sustabdomas karščiu arba garu. Žaliosios arbatos rūšis yra daug tyrinėta, siekiant patvirtinti ar paneigti legendas apie jos gydomąsias savybes.
Baltoji. Tai – labai lengvai oksiduota arbata, išgauta Kinijos Fujian regione. Manoma, jog baltojoje arbatoje esantys antioksidantai padeda aktyvinti imuninę sistemą.
Oolong (kartais tariama vu long) arbata – pusiau susifermentavusios arbatos lapeliai. Kinų kalba šis žodis reiškia „juodasis drakonas“. Šiai rūšiai išgauti renkami brandūs ir didesni lapeliai, jiems leidžiama fermentuotis nuo 10 iki 80 proc. Tai priklauso nuo regiono, kuriame ši arbata gaminama.
Kiniečiai teigia vasarą daugiau išgeriantys žaliosios arbatos, o žiemą – juodosios, nes žiemą yra vartojamas „sunkesnis“ maistas.

Tęsinį skaitykite 2017 10 07 „Utenyje“

Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų

•Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi.
•Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje.
•Išbandykite itališkus receptus – šviežių baravykų karpačą (tai žalių produktų – žuvies, mėsos, daržovių– užkandis su tam tikru padažu) arba baravykų rizotą (daugiaryžį).

Rugsėjis Lietuvos miškuose džiugina gėrybėmis – iš samanų kepures kelia įvairiausi grybai, o pastarosiomis dienomis žmonės džiaugiasi itin geru baravykų derliumi. Patyrusiems grybautojams pakanka vos pusdienio pririnkti jų pilnus krepšius. Tačiau ar žinote, kaip tinkamai paruošti baravykus žiemai, o kaip – vakarienei?


Atsargas žiemai kaupia šaldydami ir džiovindami
Kiekvienas šalies regionas turi tradicinius baravykų patiekalų ruošimo būdus. Vieni žmonės baravykus valgo šviežius, kiti mėgsta sūdyti ir marinuoti. Vis dėlto dažniausiai šie kieti, stambūs ir mėsingi grybai yra džiovinami ir šaldomi.
„Apskritai, šaldymas yra vienas populiariausių rudens gėrybių konservavimo būdų, – atskleidžia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius. – Jau vasaros pradžioje į šaldymo maišelius ir indelius ima keliauti uogos, vaisiai ir daržovės – birželio ir liepos mėnesiais jų paklausa išauga iki kelių dešimčių kartų. Rudenį šaldyti reikalingų priemonių paklausą skatina vėlyvosios daržovės, spanguolės ir, žinoma, grybai. Klientai aktyviau domisi ir maisto džiovyklėmis. Pernai rudenį maisto produktų džiovintuvų pardavimas „Maximos“ parduotuvėse išaugo beveik dvigubai. Šiuo metu taip pat stebime prasidėjusio rudens tendencijas.“
Įprasta, kad dalis konservuotų gėrybių yra atidedama didžiosioms metų šventėms – Kūčių ir Kalėdų stalui. Grybais įdaryti virtiniai, silkė su baravykais, marinuoti grybai, barščiai su grybais – tai tik keli gardūs patiekalai iš ilgo šventinių valgių sąrašo.

Tęsinį skaitykite 2017 09 16 „Utenyje“


 10 būdų, padedančių išlaikyti sveiką ir gražią odą

Kai oda netenka drėgmės, elastino, kolageno, hialurono rūgšties, o ląstelių dauginimosi ir atsinaujinimo ciklai sulėtėja, oda tampa plonesnė ir mažiau stangri. Tada ir prasideda senėjimo procesai. Kaip šypsena ir masažas gali padėti jūsų odai, „Eurovaistinės“ sveikatos ir grožio žurnale pasakoja Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja dermatologė Aušrinė Ramanauskaitė ir makiažo specialistė Eglė Gilytė. Moterys pateikia 10 būdų, kaip išlaikyti sveiką ir gražią odą.

1. Valymas
    Prieš tepant produktus ant veido, būtina veido prausikliu ir (arba) makiažo valikliu nuvalyti odą. Tai užtikrina ant viršaus tepamų produktų kokybiškesnę absorbaciją. Kitaip produktai nepatenka giliau ir neatlieka savo funkcijos.

Tęsinį skaitykite 2017 09 16 „Utenyje“

Decrease font size Default font size Increase font size

kasyba1

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

next
prev

Renginiai

next
prev

Dienos anekdotas

Jei absoliučiai gerai jautiesi, galbūt nesi visiškai sveikas.
Jei galva prakaituoja, tai nereiškia, kad ji dirba.
Jeigu jie yra, jie yra reikalingi – parazitai.
Kad ir su savimi kalbiesi, vis tiek nori būti išgirstas.
Jei žmogui trūksta, tai jis mano, kad pinigų.
Kai mintys viena kitą veja, gali visai išsivaikyti.
Tas mąslus inteligento žvilgsnis – nuo šuniško gyvenimo.
(Jurgis Gimberis)

Šildomų grindų, katilinių montavimas.
Šilumos siurbliai
oras-vanduo, katilai.
Pristatome ir kokybiškai montuojame.
Tel. 8 603 18700.

 

IŠNUOMOJU žemę su didele kūdra (yra galimybė nusipirkti). Tinka poilsiui ir žuvininkystės verslui. Apie 1 ha žemės galima dirbti. Šalia yra Lukno ežeras.  Tel. (8-686) 77639, el. p. rimantasemilija@gmail.com

 

PADEDAME paruošti reikiamus dokumentus pastatų įregistravimui
Statybų inspekcijoje (VTPSI).
Konsultuojame visais nekilnojamojo turto klausimais.
Tel.: (8-698) 18325, (8-608) 30123.

 

PARDUODU Pakalnių gyvenvietėje nebaigtą įrengti Alytaus tipo namą, rūsys po visu namu, yra ūkio pastatai, 3765 kv. m namų valdos žemės sklypas.
Nebaigtą įrengti požeminį trijų kamerų cechą su 0,0721 ha žemės sklypu.
Žemės ūkio paskirties 2,17 ha žemės sklypą su 0,08 ha vandens telkiniu. Ideali vieta motininių sraigių verslui, galima auginti chitake grybus. Yra projektas ir visi leidimai. Galima pirkti atskirai.
    Tel. +370 680 12762.

nuotr2

nuotr1

Kalendorius

loader

Varduvininkai

Cecilija, Steigintas, Dargintė
next
prev

Statistika

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas