utenis 11

Friday, February 23, 2018

Valanda virtuvėje

Spalvingos Kalėdos

kaledinisKalėdos, Kalėdos, Kalėdos!.. Jos dažniausiai ateina ,,netikėtai“. Vos suspėji pagauti pirmąją snaigę, žiūrėk, jau reikia dovanėles pakuoti, apie vaišes galvoti ir dar daugiau darbų nuveikti. Kalėdos – džiugiausia metų šventė, bet kaskart norisi kažko tokio... Gal padėti jums apsispręsti?

KLĖDINIS APELSINŲ GĖRIMAS
Reikės: 150 ml grietinėlės, 150–200 g baltojo šokolado, šiek tiek apelsinų sulčių, tarkuotos apelsino žievelės, cinamono lazdelės, saujelės pistacijų riešutų.
Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Į puodą supilkite grietinėlę, apelsinų sultis, įmeskite cinamono lazdelę, sudėkite sulaužytą šokoladą ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Masę maišykite, kol ji taps tirštokos ir vienodos konsistencijos. Patiekdami karštą gėrimą pabarstykite tarkuota apelsino žievele bei skrudintais riešutais.

MORKŲ PYRAGAS
Reikės: 250 g morkų tarkių, 2 kiaušinių, 70 g rudojo arba paprasto cukraus, 150 g migdolų arba lazdyno riešutų, 2 šaukštų aliejaus, 50 g miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos ir cinamono, sviesto kepimo formai patepti, cukraus pudros pyragui pabarstyti.
Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, maltais riešutais, druska ir cinamonu, supilkite aliejų ir morkų tarkius. Išmaišykite. Kepimo formą ištepkite sviestu ir sukrėskite tešlą, išlyginkite paviršių ir 40 min. pašaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę. Ar pyragas iškepęs, patikrinkite sausu mediniu pagaliuku – ištrauktas jis turi būti sausas, neapsivėlęs tešla. Iškepusį pyragą atvėsinkite formoje, kurioje kepė. Prieš patiekdami pyrago viršų apibarstykite cukraus pudra.

Tęsinį skaitykite 2017 12 20 „Utenyje“

Rudens karalienės – daržovės: ką pasigaminti?

Vasarą, kai gamta mums dovanoja tiek gėrybių ir lepina šiluma, renkamės lengvesnį maistą, kuriame dominuoja vaisiai, daržovės, uogos. Pasibeldus ruderlius1deniui ir po truputį pradedant vėsti orams tenka vėl grįžti į nuoseklesnį mitybos ritmą. Valgant įvairias daržoves ir vaisius, gaunama daug maistinių skaidulų, vitaminų ir kitų medžiagų, saugančių nuo ligų. Kam tai aktualu – daržovėse ir vaisiuose beveik nėra riebalų. Kuo įvairesnės daržovės ir vaisiai bus vartojami, tuo geriau bus patenkinami organizmo poreikiai.

Read more: Rudens karalienės – daržovės: ką pasigaminti?

Voveraitės – ne tik maistas, bet ir vaistas

CantharellusTikriausiai tai patys „teisingiausi“ grybai. Nei jie kirmija, nei juos su kitais nuodingais grybais gali supainioti. Tad jei nepavyksta patiems jų prisigrybauti, tai bent turguje nusipirkę nė vieno neišmesite. Be to, jie labai greitai paruošiami. Taigi dabar vien tik apie voveraites, augančias miške, bet nešokinėjančias po medžius.
Norint labai gerai ir greitai nuvalyti voveraites, reikėtų jas merkti į pasūdytą šaltą vandenį. Tik, žinoma, koteliai turi būti jau švarūs. Keista, bet sūdytame vandenyje labai gerai nuo grybų atsiskiria visokie nešvarumai . Tad ilgai grybų vandenyje nelaikykite, užmerkite ir traukite po truputį iš vandens. Taip kartokite kokius du kartus su švariu pasūdytu vandeniu arba kol grybai taps švarūs.
Nuplautus grybus palikite nuvarvėti kiaurasamtyje, o kol jie varva, didesnius jau pjaustykite į mažesnes dalis, kad visi būti maždaug vienodo dydžio.

Read more: Voveraitės – ne tik maistas, bet ir vaistas

Trumpas braškių sezonas...

braskes2Braškės jau prisirpo! Dabar pats didžiausias jų derlius, tad verta jas panaudoti įvairiems patiekalams.
Šias uogas turbūt galima vadinti pirmosiomis vasaros dovanomis.

BRAŠKIŲ ŠALTSRIUBĖ
Reikės: 250 ml pieno, 250 g braškių, 2 valg. šaukštų cukraus (pagal skonį), vanilinių ledų arba plaktos grietinėlės.
Braškes gerai nuplaukite, nusausinkite. 3–4 braškes atidėkite į šalį, visas kitas berkite į elektrinį plakiklį. Į jį taip pat suberkite cukrų, supilkite pieną. Suplakite iki vientisos masės. Likusias nesutrintas braškes perpjaukite į kelias dalis ir įmaišykite į šaltsriubę, papuoškite. Patiekdami į sriubos lėkštės vidurį dėkite šaukštą vanilinių ledų arba plaktos grietinėlės. Tiks ir mėtos šakelė.

Read more: Trumpas braškių sezonas...

Vieta Jūsų reklamai

Decrease font size Default font size Increase font size

Reklama

No tabs to display

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

next
prev
No tabs to display

Dienos anekdotas

Pokalbis ligoninėje: „Pasiruoškite blogiausiam!“ – „Gydytojau, aš mirsiu?“ – „Ne, rytoj – į darbą!“
Stotelėje vyrukas kalbasi su senute: „Tai kur važiuojate?“ – „Į kapines, vaikeli...“ – „Aš irgi namo važiuoju.“
Mokytoja vaikams liepė parašyti, kas yra ašara.
„Ašara – tai ašarų liaukos išskiriamas skystis“, – parašė pirmūnė Marytė.
„Ašara – tai sielos lašas“, – parašė klasės poetė Diana.
„Ašara yra vienas butelis degtinės trims statybininkams“, – parašė Petriukas.
Naujasis rusas susilaužė ranką. Ateina pas daktarą, tas apžiūri ir sako: „Na, ką... Reikės dėti gipsą...“ – „Kam gipsą? Dėk marmurą, aš moku!“

Moteris Ukmergėje išsinuomotų mažą, atskirą kambarį pas šeimininkus nuosavame name su daliniais patogumais.

Tel. 8 675 12295

Kalendorius

loader

Varduvininkai

Cecilija, Steigintas, Dargintė
next
prev

Statistika

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas