utenis 11

Monday, April 23, 2018

Valanda virtuvėje

Kai šv. Velykos jau beldžiasi į duris

velykos kiausiniai2Artėjant vienai seniausių lietuvių tradicinių švenčių – šv. Velykoms – dažnas suka galvą, kokiais patiekalais šiemet nustebinti savo artimuosius. Akivaizdu, kad ne kiekvienas į savo valgiaraštį išdrįs įsileisti gurmaniškų valgių, taigi nesinori pamiršti ir tradicinių iš senų laikų išlikusių šventinių patiekalų.

Balta mišrainė kitaip
Reikės: plonai pjaustytos karštai rūkytos kiaulienos filė, 5 vidutinio dydžio bulvių, 2 vidutinio dydžio morkų, 2 kiaušinių, 2 raugintų arba marinuotų agurkų, 5 valgomųjų šaukštų konservuotų žirnelių, majonezo, 0,5 nedidelės galvutės svogūno arba svogūno laiškų, druskos, pipirų, krapų, petražolių.
Neskustas bulves ir morkas gerai nuplaukite ir išvirkite atskiruose puoduose. Nusunktas daržoves atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Kietai virtus kiaušinius, raugintus agurkus taip pat supjaustykite kubeliais. Svogūną smulkiai sukapokite. Visus ingredientus dėkite į dubenį, paskaninkite druska, pipirais, užpilkite majonezu ir sumaišykite. Ant kiaulienos filė dėkite šaukštą baltos mišrainės ir susukite griežinėlį vamzdeliu.

Tęsinį skaitykite 2018 03 24 „Utenyje“

Kruopos – ne tik maistas, bet ir vaistas

Perlinės kruopos su grybais
REIKĖS: 2 stiklinių perlinių kruopų, kelių šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 svogūno, smulkiai supjaustytų 2 česnako skiltelių, smulkiai sukapotų 2 saujų džiovintų baravykų, 400 g pievagrybių, 3 stiklinių daržovių sultinio, gabaliuko kietojo sūrio (parmezano, Džiugo ir pan.), pundelio petražolių, druskos, pipirų.
Perlines kruopas galima mirkyti vandenyje 2–3 valandas arba per naktį. Taip greičiau išvirs. Išmirkusias kruopas perplaukite ir nusausinkite. Baravykus užpilkite 2–3 stiklinėmis šilto vandens ir leiskite išbrinkti. Tada juos nusunkite ir susmulkinkite, o likusį skystį pasilikite (išskyrus ant dugno nusėdusias nuosėdas). Pievagrybius supjaustykite į dvi ar daugiau dalių. Puode, geriausiai storu dugnu, įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūną. Pakepę keletą minučių suberkite česnaką. Po kokios minutės sudėkite pievagrybius ir baravykus. Kepkite, kol grybai lengvai apkeps. Suberkite perlines kruopas, pasūdykite ir užbarstykite šviežiai maltų pipirų. Gerai išmaišykite ir pakepkite keletą minučių. Supilkite nuo baravykų mirkymo likusį vandenį ir gerai išmaišykite. Tada pilkite daržovių sultinį ir troškinkite ant mažos ugnies, kol suminkštės perlinės kruopos. Jei reikia, papildomai įpilkite sultinio arba vandens. Pilkite į lėkštes, užtarkuokite sūrio bei smulkintų petražolių.

Tęsinį skaitykite 2018 02 28 „Utenyje“

Spalvingos Kalėdos

kaledinisKalėdos, Kalėdos, Kalėdos!.. Jos dažniausiai ateina ,,netikėtai“. Vos suspėji pagauti pirmąją snaigę, žiūrėk, jau reikia dovanėles pakuoti, apie vaišes galvoti ir dar daugiau darbų nuveikti. Kalėdos – džiugiausia metų šventė, bet kaskart norisi kažko tokio... Gal padėti jums apsispręsti?

KLĖDINIS APELSINŲ GĖRIMAS
Reikės: 150 ml grietinėlės, 150–200 g baltojo šokolado, šiek tiek apelsinų sulčių, tarkuotos apelsino žievelės, cinamono lazdelės, saujelės pistacijų riešutų.
Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Į puodą supilkite grietinėlę, apelsinų sultis, įmeskite cinamono lazdelę, sudėkite sulaužytą šokoladą ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Masę maišykite, kol ji taps tirštokos ir vienodos konsistencijos. Patiekdami karštą gėrimą pabarstykite tarkuota apelsino žievele bei skrudintais riešutais.

MORKŲ PYRAGAS
Reikės: 250 g morkų tarkių, 2 kiaušinių, 70 g rudojo arba paprasto cukraus, 150 g migdolų arba lazdyno riešutų, 2 šaukštų aliejaus, 50 g miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos ir cinamono, sviesto kepimo formai patepti, cukraus pudros pyragui pabarstyti.
Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, maltais riešutais, druska ir cinamonu, supilkite aliejų ir morkų tarkius. Išmaišykite. Kepimo formą ištepkite sviestu ir sukrėskite tešlą, išlyginkite paviršių ir 40 min. pašaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę. Ar pyragas iškepęs, patikrinkite sausu mediniu pagaliuku – ištrauktas jis turi būti sausas, neapsivėlęs tešla. Iškepusį pyragą atvėsinkite formoje, kurioje kepė. Prieš patiekdami pyrago viršų apibarstykite cukraus pudra.

Tęsinį skaitykite 2017 12 20 „Utenyje“

Rudens karalienės – daržovės: ką pasigaminti?

Vasarą, kai gamta mums dovanoja tiek gėrybių ir lepina šiluma, renkamės lengvesnį maistą, kuriame dominuoja vaisiai, daržovės, uogos. Pasibeldus ruderlius1deniui ir po truputį pradedant vėsti orams tenka vėl grįžti į nuoseklesnį mitybos ritmą. Valgant įvairias daržoves ir vaisius, gaunama daug maistinių skaidulų, vitaminų ir kitų medžiagų, saugančių nuo ligų. Kam tai aktualu – daržovėse ir vaisiuose beveik nėra riebalų. Kuo įvairesnės daržovės ir vaisiai bus vartojami, tuo geriau bus patenkinami organizmo poreikiai.

Read more: Rudens karalienės – daržovės: ką pasigaminti?

Voveraitės – ne tik maistas, bet ir vaistas

CantharellusTikriausiai tai patys „teisingiausi“ grybai. Nei jie kirmija, nei juos su kitais nuodingais grybais gali supainioti. Tad jei nepavyksta patiems jų prisigrybauti, tai bent turguje nusipirkę nė vieno neišmesite. Be to, jie labai greitai paruošiami. Taigi dabar vien tik apie voveraites, augančias miške, bet nešokinėjančias po medžius.
Norint labai gerai ir greitai nuvalyti voveraites, reikėtų jas merkti į pasūdytą šaltą vandenį. Tik, žinoma, koteliai turi būti jau švarūs. Keista, bet sūdytame vandenyje labai gerai nuo grybų atsiskiria visokie nešvarumai . Tad ilgai grybų vandenyje nelaikykite, užmerkite ir traukite po truputį iš vandens. Taip kartokite kokius du kartus su švariu pasūdytu vandeniu arba kol grybai taps švarūs.
Nuplautus grybus palikite nuvarvėti kiaurasamtyje, o kol jie varva, didesnius jau pjaustykite į mažesnes dalis, kad visi būti maždaug vienodo dydžio.

Read more: Voveraitės – ne tik maistas, bet ir vaistas

Vieta Jūsų reklamai

Decrease font size Default font size Increase font size

kasyba1

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

next
prev

Renginiai

next
prev

Dienos anekdotas

„O, kaip seniai tave mačiau! Ką dabar dirbi?“ – „Prekiauju baldais.“ – „Ir kaip sekasi?“ – „Puikiai! Namuose liko tik šiukšlių dėžė.“

Stovi du psichologai stotelėje. Vienas sako: „Labai ilgai autobusas neatvažiuoja.“ Kitas: „Nori apie tai pasikalbėti?“

Taupumo sumetimais suvalkietis studentas į povestuvinę kelionę iškeliavo vienas, be žmonos.

„Sakykit, kur jūs laikote savo santaupas?“ – „Mintyse...“

Tėvas klausia: „Petriuk, kaip tau sekėsi mokykloje?“
Petriukas: „Su dvejetukininko tėvu nekalbu!“

 

Parduodu 3 kW (užima 36 m2 ) saulės elektrinę.
Mainai su ESO tinklu, nemokėsite už sunaudotą elektrą! Kaina 1799 Eur. Kiekis ribotas.
    Tel. 8 603 18700.

 

Parduodu tris 2000 kW elektros generatorius CAT, Perkins, Iveco. Su ARĮ automatika ir korpusu (pilnas komplektas). 25 kW kaina – 5833 Eur.
    Tel. 8 603 18700.

 

Šildomų grindų, katilinių montavimas.
Šilumos siurbliai
oras-vanduo, katilai.
Pristatome ir kokybiškai montuojame.
Tel. 8 603 18700.

 

nuotr1nuotr2PARDUODU Pakalnių gyvenvietėje nebaigtą įrengti Alytaus tipo namą, rūsys po visu namu, yra ūkio pastatai, 3765 kv. m namų valdos žemės sklypas.
Nebaigtą įrengti požeminį trijų kamerų cechą su 0,0721 ha žemės sklypu.
Žemės ūkio paskirties 2,17 ha žemės sklypą su 0,08 ha vandens telkiniu. Ideali vieta motininių sraigių verslui, galima auginti „chitake“ grybus. Yra projektas ir visi leidimai. Galima pirkti atskirai.
    Tel. +370 680 12762.

Kalendorius

loader

Varduvininkai

Cecilija, Steigintas, Dargintė
next
prev

Statistika

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas