utenis 11

Wednesday, February 21, 2018

Blynų istorija siekia žilą senovę: sakoma, kad prie šio gardėsio žmones įpratino dar biblinis karalius Dovydas, švenčių proga vaišindavęs jais visus miestelėnus ir keliauninkus. Nuo tų laikų žmonės pamėgę blynus jų lietiniaitikrai neužmiršo.
Senos blynų kepimo tradicijos ir mūsų šalyje. Šiandien turbūt populiariausi lietiniai blynai. Juos mūsų senelės ir prosenelės kepdavo pačius įvairiausius: ir mielinius, ir grikinius, o ką jau bekalbėti apie sklindžius, kurie nuo senų senovės buvo svarbiausias lietuvių Užgavėnių valgis. Stengdavosi juos kepti kuo apskritesnius, nes blynas turi būti didelis kaip saulė, raudonas kaip saulė, karštas kaip saulė. Kitaip sakant, blynai yra kepami per visą keptuvės dydį, apskrudinami iš abiejų pusių ir patiekiami į stalą.
Patarimus, ką daryti, kad blynai būtų kuo skanesni, plonesni ar puresni, šeimininkės saugodavo kaip kokias šeimynines paslaptis ir perduodavo savo dukroms ir marčioms. Bet, kaip sakoma, tai, ką žino daugiau nei vienas žmogus, jau nebe paslaptis. Taip ir blynų kepimo receptai ir gudrybės keliaudavo iš vienų namų į kitus, iš kartos į kartą. Vis dėlto negalima pamiršti, kad svarbiausia kepant blynus – ne receptai ir išmintis, o praktika. Tad nuoširdžiai patariame gaminti šį skanų patiekalą kuo dažniau, nelaukiant Užgavėnių.

LIETINIŲ TORTAS
Lietiniams iškepti reikės: 50 g sviesto, 200 g kvietinių miltų, 0,5 šaukštelio druskos, 3 kiaušinių, 600 ml pieno, trupučio riebalų (lietiniai kepti su sviestu bus švelnesnio skonio nei kepti aliejuje).
Įdarui ir papuošimui reikės: 300 ml mėgstamos uogienės, 400 ml plaktos grietinėlės arba 400 gramų varškės kremo, 200 gramų mėgstamų šviežių arba šaldytų uogų, pabarstukų (nebūtinai).
Sviestą ištirpinkite ir palikite, kad atvėstų. Į dubenį įmuškite kiaušinius, įpilkite 100 ml pieno ir lengvai paplakite šakute, kad susimaišytų. Į gautą plakinį suberkite miltus bei druską ir išmaišykite iki vientisos masės. Supilkite likusį pieną bei tirpintą sviestą, išmaišykite. Palikite tešlą pastovėti 10-20 minučių. Įkaitinkite keptuvę su trupučiu riebalų, iškepkite plonus lietinius ir juos atvėsinkite.
Lietiniai gali virsti tortu: dėkite blyną ant lėkštės ir tepkite uogiene. Uždėkite antrą blyną ir tepkite grietinėle arba varškės kremu. Tokia tvarka sluoksniuokite iki viršaus. Pačioje viršūnėje įsitaisiusį blyną puoškite grietinėlės arba varškės sluoksniu, pabarstykite uogomis, tiekite į stalą ir gardžiuokitės.

Tęsinį skaitykite 2017 02 25 „Utenyje“

Vieta Jūsų reklamai

Decrease font size Default font size Increase font size

Reklama

No tabs to display

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

next
prev
No tabs to display

Dienos anekdotas

Pokalbis ligoninėje: „Pasiruoškite blogiausiam!“ – „Gydytojau, aš mirsiu?“ – „Ne, rytoj – į darbą!“
Stotelėje vyrukas kalbasi su senute: „Tai kur važiuojate?“ – „Į kapines, vaikeli...“ – „Aš irgi namo važiuoju.“
Mokytoja vaikams liepė parašyti, kas yra ašara.
„Ašara – tai ašarų liaukos išskiriamas skystis“, – parašė pirmūnė Marytė.
„Ašara – tai sielos lašas“, – parašė klasės poetė Diana.
„Ašara yra vienas butelis degtinės trims statybininkams“, – parašė Petriukas.
Naujasis rusas susilaužė ranką. Ateina pas daktarą, tas apžiūri ir sako: „Na, ką... Reikės dėti gipsą...“ – „Kam gipsą? Dėk marmurą, aš moku!“

Moteris Ukmergėje išsinuomotų mažą, atskirą kambarį pas šeimininkus nuosavame name su daliniais patogumais.

Tel. 8 675 12295

Kalendorius

loader

Varduvininkai

Cecilija, Steigintas, Dargintė
next
prev

Statistika

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas