velykinesJau šį savaitgalį švęsime Velykas, kurios tiesiog neįsivaizduojamos be įvairiaspalvių margučių, stipriausio kiaušinio paieškų ir ridenimo varžybų.
Nuo seno žmonės Velykoms rengdavosi labai kruopščiai ir atsakingai. Tai buvo svarbiausia pavasario šventė ir ypatingas metas – baigdavosi Gavėnia, todėl buvo galima sau leisti daugiau iškilmingumo, linksmybių ir sotesnio maisto. Būtent čia atsiskleisdavo žmonių kūrybiškumas.
Vienas pagrindinių Velykų akcentų būdavo stalas. Jį puošdavo tuo, kas buvo po ranka, – įvairiais gamtos elementais. Juk kas gali būti gražiau už sprogstančias beržo šakeles arba „kačiukus“. O valgių įvairovei nėra ribų!

KEPTAS KUMPIS
Reikės: 1,2 kg kiaulienos kumpio su kaulu, 1 indelio majonezo, 2 šaukštelių garstyčių, 2 svogūnų, 3 pomidorų, 150 g fermentinio sūrio, druskos, citrininių pipirų, 3 skiltelių česnako, aliejaus.
Kumpį įtrinkite druska, citrininiais pipirais, susmulkintu česnaku ir palaikykite per naktį. Ryte dėkite į aliejumi pateptą skardą, aptepkite majonezo ir garstyčių mišiniu, sudėkite plonais žiedais supjaustytus svogūnus, vėl tepkite majonezo, uždėkite griežinėliais supjaustytus pomidorus, tarkuotą fermentinį sūrį ir kepkite orkaitėje apie 1,5 valandos.

VIŠTŲ BLAUZDELĖS SU RYŽIAIS
Reikės: 8-10 vištų blauzdelių, 300 g ryžių, šaldytų daržovių (morkų, žirnelių), prieskonių vištienai, smulkinto česnako, 300 ml vištienos sultinio, druskos.
Apvirkite ryžius 8-10 min. Blauzdeles įtrinkite prieskoniais ir druska. Į kepimo indą suberkite ryžius ir sumaišykite su daržovėmis. Ant viršaus sudėkite blauzdeles ir užpilkite vištienos sultiniu. Indą uždenkite folija ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 25-35 min. Nuėmę foliją dar pakepkite 10-15min., kol blauzdelės šiek tiek apskrus. Galite kepti ir folijos nenuėmę (apie 40min.). Skonis išliks toks pat nuostabus.

Tęsinį skaitykite 2017 04 15 „Utenyje“