utenis 11

Wednesday, February 21, 2018

Valanda virtuvėje

KŪČIŲ IR KALĖDŲ VALGIAI

kucstalJaukių, šviesių ir sočių švenčių Jums
Paskutinis metų mėnuo džiugina pasakiškais žiemos stebuklais: puriomis pusnimis, baltais šerkšno nėriniais ant langų, nuo namų stogų nutįsusiais varvekliais... Tačiau Kūčioms ir Kalėdoms – jaukiausioms ir gražiausioms šeimos šventėms – reikia kuo daugiau įvairių spalvų, kvapų ir šiek tiek paslapties! Pradžiuginkime artimuosius su fantazija ir meile ir pagamintais patiekalais.
Be silkės patiekalų sudėtinga įsivaizduoti didžiausių žiemos švenčių stalą.

SILKĖ SU OBUOLIAIS
Reikės: 3 silkių, 3 keptų obuolių (rūgščių), svogūno, petražolės šaknies, aliejaus.
Silkes išmirkykite, išdarykite, supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į silkinę. Obuolius iškepkite, nulupkite žievę, išimkite sėklalizdžius, sutrinkite. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinkite aliejuje, kol pagels, ir sumaišykite su trintais obuoliais. Įdėkite smulkiai sutarkuotą petražolės šaknį. Viską gerai išmaišykite ir dėkite ant paruoštos silkės.
Nuostabaus skonio karališka silkė. Tikrai verta vietos ant Kūčių stalo.

KARALIŠKA SILKĖ
Reikės: 5 kivių, 2 porų, 0,5 stiklinės saulėgrąžų, 1 stiklinės graikinių riešutų, 2 silkių.
Saulėgrąžas ir graikinius riešutus pakepinkite keptuvėje. Kivius, porus ir silkę supjaustykite. Dėkite į lėkštę silkę, pabarstykite kepintais riešutais ir saulėgrąžomis, tada sudėkite porus ir kivius. Viską pagardinkite alyvuogių aliejumi.

SILKIŲ ,,SUŠIAI‘‘
Reikės: 2 marinuotų silkių, 4 bulvių, 2 valg. šaukštų marinuotų burokėlių, 2 svogūnų, po žiupsnelį muskato riešuto, druskos, aitriosios paprikos miltelių, 4 valg. šaukštų aliejaus.
Svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje. Bulves nulupkite ir išvirkite. Sugrūskite. Įberkite muskato ir aitriųjų paprikų miltelių. Supilkite kepintus svogūnus su aliejumi. (Jei ruošite ne Kūčioms, galite įkrėsti porą šaukštų majonezo, įberti tarkuoto fermentinio sūrio.) Silkės filė patieskite ant lentelės (jei labai plati, dalykite į dvi dalis – bus du „sušiai“), šaukštu tepkite per visą silkės ilgį bulvių masės, ant viršaus dėkite nedidelį sluoksnelį marinuotų burokėlių. Tada silkę su įdaru atsargiai sulenkite ir suformuokite ritinėlį.

KŪČIŲ MIŠRAINĖ SU GRYBAIS
Reikės: 2 morkų, 200 g pupelių, 2 svogūnų, 50 g džiovintų grybų, druskos, aliejaus, maltų juodųjų pipirų.
Pupeles mirkykite per naktį ir išvirkite su trupučiu vandens. Grybus taip pat išmirkykite, išvirkite nedideliame vandens kiekyje, nukoškite ir supjaustykite rėžiukais. Morkas sutarkuokite rupia tarka, svogūnus susmulkinkite. Didelėje keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus, berkite grybus, morkas bei svogūnus ir maišydami kepkite ant vidutinės ugnies 7-8 minutes, kol daržovės bus visai minkštos. Gardinkite druska, pipirais ir pakepkite dar minutę. Dar karštą troškinį sumaišykite su pupelėmis ir ataušinkite.

GRUZDINTI PIEVAGRYBIAI
Reikės: 12 pievagrybių (nedidelių), 1 stiklinės džiūvėsėlių, 2 kiaušinių (bet galite ir be jų, jei rimtai pasninkaujate), aliejaus, šiek tiek druskos ir džiovintų petražolių.
Įkaitinkite aliejų. Dubenėlyje išplakite kiaušinius. Į negilų dubenį supilkite džiūvėsius. Kiekvieną pievagrybį merkite į išplaktą kiaušinį (jeigu nevartosite kiaušinių, tiesiog nenusausinkite nuplovę), tada kruopščiai apvoliokite džiūvėsėliuose ir virkite karštame aliejuje iki auksinės rudos spalvos. Išimkite grybus ant grotelių ar į kiaurasamtį ir leiskite nuvarvėti, apibarstykite druska ir petražolėmis. Labai skanūs karšti.

AUKŠTAITIŠKA GRUCĖ SU MEDUMI IR DŽIOVINTAIS VAISIAIS
Reikės: 200 g perlinių kruopų, saujos razinų, saujos džiovintų abrikosų, 1 valg. šaukšto medaus, žiupsnelio druskos.
Kruopas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite, kol išbrinks (2 valandoms). Po to užpilkite 2 stiklinėmis šalto vandens. Virkite 30 minučių. Išvirusias kruopas nusunkite ir perplaukite šaltu vandeniu. Nuplaukite razinas ir abrikosus. Abrikosus susmulkinkite. Medų ištirpinkite, suberkite druską ir užpilkite ant vaisių. Išmaišykite. Gautą vaisių - medaus mišinį supilkite ant išvirtų kruopų. Dar kartą viską išmaišykite.

AGUONINIS AVIŽŲ KISIELIUS SU SPANGUOLĖMIS
Reikės: 400 g avižinių dribsnių, 1,5 litro šilto vandens, 1 riekės juodos duonos, 2 valg. šaukštų cukraus, žiupsnelio druskos, aguonų, spanguolių.
Avižinius dribsnius užpilkite šiltu vandeniu, įmerkite juodos duonos riekę ir palikite parai uždengtame inde kambario temperatūroje. Po paros duonos riekė bus išmirkusi, dribsniai įrūgę. Duoną išimkite. Dribsnius nukoškite. Supilkite į puodą, o ant tirščių užpilkite stiklinę vandens ir dar kartą nukoškite. Abiejų nukošimų skystį sumaišykite, tirščius išmeskite. Puodą dėkite ant viryklės, suberkite cukrų, druską ir aguonas. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol užvirs. Užvirusį kisielių maišykite, virkite toliau, kol pradės pastebimai tirštėti. Truputį praaušusį supilstykite į nedidelius indelius. Palikite šaltai, kad sustingtų. Kad kisielius lengviau išsiimtų iš indelių, indelius prieš pildami kisielių sudrėkinkite vandeniu. Patiekite su cukruje apvoliotomis spanguolėmis.

GRYBŲ MIŠRAINĖ
Reikės: 100 g sūdytų, marinuotų (ar kokių tik turite) grybų, 100 g virtų morkų, 1 stiklinės virtų pupelių, 2 svogūnų, 3 šaukštų aliejaus, 1 šaukšto pomidorų padažo, druskos, pipirų.
Svogūnus supjaustykite šiaudeliais ir pakepinkite aliejuje, kol pasidarys skaidrūs. Morkas supjaustykite smulkiais šiaudeliais ir drauge su pupelėmis, pomidorų tyre sudėkite į atvėsintus kepintus svogūnus. Suberkite prieskonius ir viską sumaišykite su paruoštais grybais.
Nepamirškite, kad per Kūčias svarbu paragauti kiekvieno patiekalo. Tuomet kitais metais geriau seksis.

GARDŽIOJI RŪKYTOS VIŠTIENOS MIŠRAINĖ
Reikės: 2 vnt. rūkytų vištos blauzdelių, 2 virtų kiaušinių, 2 agurkų, 200 g morkų, 0,5 skardinės konservuotų ananasų, 4 skiltelių česnako, 3 šaukštų majonezo, 0,5 šaukštelio čili prieskonių, žiupsnelio druskos, pipirų, šiek tiek žalumynų.
Pirmiausia reikėtų paruošti morkas, tą geriausia padaryti iš vakaro. Morkas supjaustykite plonais šiaudeliais. Jas sumaišykite su išspaustu česnaku, čili, druska ir pipirais.
Nuplautus agurkus supjaustykite, vištieną atskirkite nuo kaulo ir susmulkinkite. Ananasus ir virtus kiaušinius supjaustykite kubeliais, žalumynus susmulkinkite, viską išmaišykite su morkomis ir majonezu.

,,ZEBRIUKAS‘‘
Reikės: 6 arbatinių šaukštelių kakavos, 2 stiklinių miltų,1,5 stiklinės kefyro, 1,5 stiklinės cukraus, 1 stiklinės aliejaus, 1 kiaušinio, 1 arbatinio šaukštelio sodos, žiupsnelio druskos.
Matuodami naudokite tą pačią stiklinę, taip išlaikysite proporcijas.
Kiaušinį išplakite su cukrumi. Kefyrą gerai sumaišykite su soda. Tada į bendrą didelį indą pilkite aliejų, miltus ir šias abi paruoštas mases. Viską gerai išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Gautą tešlą padalykite į 2 maždaug lygias dalis ir į vieną dalį įmaišykite kakavos. Kepimo skardą patepkite sviestu arba klokite kepimo popierių ir po truputį sluoksniais supilkite tešlą, kad gautumėte „zebriuką“ (paeiliui baltą tešlą ir tešlą su kakava), dar truputį suliekite, kad būtų gražios bangelės. Kepkite 1 val. ir 20 min. iki 180° C įkaitintoje orkaitėje. Atvėsinkite ir ragaukite.

APELSININIS KEKSAS SU SPANGUOLĖMIS
Reikės: 4 kiaušinių, 180 g cukraus, 2 apelsinų nutarkuotos žievelės (nuplikykite juos verdančiu vandeniu), 150 ml šviežių išspaustų apelsinų sulčių, 150 ml aliejaus (be kvapo), 280 g miltų, 8 g kepimo miltelių, 50–60 g džiovintų spanguolių.
Glajui: 25 ml šviežių apelsinų sulčių (kas nori rūgščiau, gali dar įlašinti citrinos sulčių), 50 g baltojo šokolado. Apibarstyti galima smulkintomis pistacijomis.
Kiaušinius išplakite su cukrumi (plakite apie 4 min.), po to supilkite aliejų, sultis, berkite nutarkuotą žievelę. Viską išplakite ir plakdami toliau pilkite persijotus miltus su kepimo milteliais. Atsargiai įmaišykite džiovintas spanguoles (jeigu jos labai didelės, galite pasmulkinti). Kekso formą ištepkite aliejumi, supilkite tešlą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45-50 min. Iškepusį keksą palikite atvėsti formoje, paskui atsargiai apverskite ant lėkštės ar padėklo.
KŪČIŲ IR KALĖDŲ PAPROČIAI
Kūčioms ruošiamasi visą dieną – valomi namai, ruošiami Kūčių valgiai, žmonės pasninkauja. Kūčių dieną reikia „pervilkti“ lovas, o prieš vakarienę visi šeimos nariai išsimaudo.
Stalas, ant kurio paklota šieno, užtiesiamas balta staltiese. Netinka ant Kūčių stalo žydinčios gėlės. Vidury stalo dedama lėkštė su tiek kalėdaičių, kiek bus žmonių prie stalo. Ant kitos lėkštės statoma žvakutė, kuri uždegama vakarienės metu. Tai ne tiek vakarienė, kiek šventa apeiga, suartinanti šeimos narius. Jeigu tais metais yra miręs šeimos narys, paliekama laisva vieta prie stalo. Tikima, kad mirusiojo vėlė dalyvauja apeigose kartu su visais. Ant Kūčių stalo dedama dvylika valgių. Visi valgiai – pasninko. Kai kuriose Lietuvos vietose ant Kūčių stalo buvo dedami obuoliai, nes gruodžio 24 diena yra Adomo ir Ievos vardo diena. Visiems susirinkus prie stalo, sukalbama malda, tuomet tėvas paima vieną kalėdaitį ir ištiesia motinai. Jei yra obuolių ant stalo, motina vieną jų supjausto į tiek dalių, kiek žmonių prie stalo. Pirmą skiltelę atiduoda tėvui, o kitas likusiems. Vakarienės metu svarbu bent paragauti kiekvieno valgio. Vakarieniaujama ramiai, o baigus – tinkamas laikas būrimams. Po vakarienės keliaujama į Piemenėlių mišias. Kalėdų rytą žiūrima, ar yra vėlių buvimo pėdsakų. Pirmą Kalėdų dieną niekur neinama, spėjama, koks bus oras. Esant šaltai dienai – tikimasi Velykų su sniegu arba vėlyvo pavasario. Jei saulėta – bus derlingi metai.
Kalėdos – tai dalelė namų, kuriuos nešiojame savo širdyje. Su šventėmis, mieli skaitytojai!

Rudens vaišėms: dešimt gardžių patiekalų

Moliūgas – daržovių karalius – ir kas išdrįs dėl to ginčytis? Tikras vitaminų lobynas, o kiek gardumynų galima iš jo pagaminti! Jau vien pažvelgus į ryškiai oranžinius moliūgus pagerėja nuotaika. Tačiau jų patariama valgyti ne tik tiems, kuriuos slegia niūri rudens nuotaika. Moliūgai teikia energijos, stiprina imunitetą, gerina kraujo apytaką ir virškinimą. Šios daržovės – puikus beta karotino ir organizmą valančių pektinų šaltinis.
jų įvairovė didžiulė: žali, geltoni, oranžiniai, kreminiai, rudi, lygia odele, raukšlėta, įvairiausių formų – plokščiai apvalūs, mažutėliai, vidutiniai, sveriantys iki 3–8 kg ir milžinai – 20 kg ir daugiau. Moliūgas nereikalauja daug pastangų auginant, o subrandinęs vaisių – ir maitina, ir gydo, ir namus puošia. Valgomos visos dalys – minkštimas, sėklos, lapai, žiedai. Moliūgus galima valgyti šviežius, virti, kepti, skrudinti, troškinti, iš jų sėklų spaudžiamas aliejus.

Read more: Rudens vaišėms: dešimt gardžių patiekalų

Na, šeimininkės, šiandien pamokysiu jus šiokių tokių gudrybių...

 

• Jei norite sužinoti, ar pasūdėte barščius, reikia į juos panardinti 2 elektrodus ir įjungti srovę (jei pasklis chloro kvapas, vadinasi, barščiai jau pasūdyti).
• Kad rankos nekvepėtų žuvim, tereikia kelioms sekundėms jas pamerkti į žibalą.
• Karštas puodo dangtis atrodo lygiai taip pat kaip ir šaltas!
• Paprasta nosinė jums tarnaus ilgus metus be skalbimo išlikdama švari, jei ji bus laivo burės dydžio.
• Jūs vilkėsite tą pačią suknelę ilgus metus, jei jūsų vyro alga bus nedidelė.
• Vegetariška sriuba bus maistingesnė, jei į ją įdėsite truputį jautienos.
• Dauguma elektros prietaisų sunaudoja mažiau elektros energijos, jei yra išjungti.
• Jūsų vyras dėvės tas pačias kojines daug ilgiau, jei jas išmirkysite epoksidinėje dervoje ir išdžiovinsite fenu.
• Niekada prie kitų negirkite savo vyro. Kitiems vyrams tai sukelia pavydą, o moterims atsiranda noras tuo įsitikinti.
• Jei bijote priaugti svorio, prieš valgį išgerkite 50 g konjako. Konjakas gesina baimės jausmą.
• Jei dešreles virsite į vandenį įmetę jautienos sultinio kubelį, jos kvepės mėsa.
• Jei jums jūsų dantys atrodo nepakankamai balti, atsistokite prieš veidrodį ir veidą išsitepkite anglimi.
• Jei laukiate svečių ir netikėtai ant savo suknelės pastebite dėmę, nesijaudinkite. Viskas pataisoma. Pvz., riebalų dėmės lengvai išvalomos benzinu. Benzino dėmės naikinamos šarmo tirpalu. Šarmo dėmės dingsta nuo acto esencijos. Acto esencijos pėdsakus suvilgykite aliejumi. Na, o kaip išnaikinti riebalų dėmes, jūs jau žinote…
• Kad atskirtumėte tikrą šveicarišką laikrodį nuo falsifikato, iš visų jėgų meskite jį ant parduotuvės grindų. Jei laikrodis tikras, pardavėjas turėtų iškart gauti širdies smūgį.

Read more: Na, šeimininkės, šiandien pamokysiu jus šiokių tokių gudrybių...

Malonūs vasaros rūpesčiai virtuvėje

Ar yra kas geresnio už savo rankomis surinktas mėlynes? Panaudokite mūsų miškų turtą lengviems kepiniams arba uogienėms bei sultims ir jas skanauti galėsite visus metus. Mėlynių sezonas paprastai prasideda liepos mėnesį ir tęsiasi iki rudens.
Vasara dovanoja uogų, o mes siūlome puikių receptų. Uogų pyragas – tobulas pasirinkimas gimtadienio šventei ar atostogoms.

VARŠKĖS IR MĖLYNIŲ PYRAGAS
Reikės: įdarui - 100 g cukraus, 2 valg. šaukštų krakmolo, 2 kiaušinių, 300 g varškės. Tešlai - 50g cukraus, 2 valg. šaukštų kakavos, 0,5 stiklinės mėlynių, 0,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių, 50 g sviesto, 1 kiaušinio.
Ištirpintą sviestą išplakite su cukrumi. Tuomet įmaišykite kiaušinius, kepimo miltelius, kakavą, miltus. Tešlą supilkite į formą ir išlyginkite paviršių.
Varškę gerai pertrinkite ar suplakite plaktuvu. Įmaišykite kiaušinių trynius, krakmolą ir mėlynes. Po to įmaišykite kiaušinių baltymus, išplaktus iki putų. Varškės įdarą užpilkite ant tešlos ir išlyginę paviršių kepkite apie 35 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

PYRAGAS SU GRŪDĖTA VARŠKE
Reikės: vienos saujos mėlynių, 400 g grietinės, 400 g grūdėtos varškės, 6 vnt. plikytų pyragaičių, 1 valg. šaukšto želatinos.
Želatiną išbrinkinkite ir ištirpinkite, supilkite į grūdėtos varškės ir grietinės mišinį. Apibarstykite mėlynėmis. Leiskite truputį sustingti, tada plikytus pyragaičius įspauskite į masę ir palikite sustingti.

Tęsinį skaitykite 2016 07 23 „Utenyje“

VASAROS KARALIENĖ - BRAŠKĖ

Žydi rožės ir bijūnai. Skaidriau šypsomės, nuoširdžiau juokiamės... kas tik galime, mėgaujamės atostogomis: vieni lyg į darbą kas rytą trukiame į pajūrio pliažą pasimaudyti saulės voniose, kiti rieškučiomis saulę semiame užsienyje, dar kiti, matyt, patys laimingiausieji, patogiai įsitaisome tarp dviejų obelų pakabintame hamake ir atsiduodame palaimai. O kokį dievišką malonumą karštą vasaros popietę galime patirti skanaudami pirmąsias sodo braškes su šaltais grietinėlės ledais...

Read more: VASAROS KARALIENĖ - BRAŠKĖ

Vieta Jūsų reklamai

Decrease font size Default font size Increase font size

Reklama

No tabs to display

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

Renginiai

next
prev
No tabs to display

Dienos anekdotas

Pokalbis ligoninėje: „Pasiruoškite blogiausiam!“ – „Gydytojau, aš mirsiu?“ – „Ne, rytoj – į darbą!“
Stotelėje vyrukas kalbasi su senute: „Tai kur važiuojate?“ – „Į kapines, vaikeli...“ – „Aš irgi namo važiuoju.“
Mokytoja vaikams liepė parašyti, kas yra ašara.
„Ašara – tai ašarų liaukos išskiriamas skystis“, – parašė pirmūnė Marytė.
„Ašara – tai sielos lašas“, – parašė klasės poetė Diana.
„Ašara yra vienas butelis degtinės trims statybininkams“, – parašė Petriukas.
Naujasis rusas susilaužė ranką. Ateina pas daktarą, tas apžiūri ir sako: „Na, ką... Reikės dėti gipsą...“ – „Kam gipsą? Dėk marmurą, aš moku!“

Moteris Ukmergėje išsinuomotų mažą, atskirą kambarį pas šeimininkus nuosavame name su daliniais patogumais.

Tel. 8 675 12295

Kalendorius

loader

Varduvininkai

Cecilija, Steigintas, Dargintė
next
prev

Statistika

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas