utenis 11

Sunday, July 22, 2018

Valanda virtuvėje

PAVASARINĖ VITAMINŲ BOMBA

image big 3 64475036Pavasarį mes gauname pirmąsias gamtos dovanas. Tačiau retai kuris susimąsto apie tai, kad būtent pavasarį reikia pakeisti mitybą: iš žiemos raciono (baltymų ir riebalų) meniu reikia pereiti į pavasario (angliavandenių ir augalinio maisto). Būtent pavasarį dauguma žmonių jaučia padidėjusį nuovargį, nervinį išsekimą, jėgų ir miego trūkumą. Dvi pagrindinės to priežastys – neaktyvus gyvenimo būdas ir vitaminų, mineralų bei mikroelementų trūkumas. Ir pirmiausia, nuo ko reikėtų pradėti, – tai nuo maisto. Reikėtų pasirūpinti, kad kasdien ant jūsų stalo netrūktų daržovių, vaisių, žalumynų. Taip pat tinka daiginti grūdai, duona su moliūgų, sezamų, saulėgrąžų sėklomis. Tai naudinga jūsų organizmui. Klausykite savo kūno ir kiekvieną dieną užduokite sau klausimą, ko norėtųsi pavalgyti? Kaip sustiprinti organizmą?
Pavasaris – organizmo valymo laikas. Reikia valgyti ne tokį riebų maistą. Rytais nepakenktų išgerti stiklinę sulčių. Pradėkite gerti ir kuo daugiau vandens. Ruošiatės gaminti? Daržoves troškinkite garuose arba valgykite šviežias. Virtuvėje ant palangės galima užsiauginti pipirnių, kitų prieskoninių augalų. Jų lapeliais pagardinkite sumuštinį.

Read more: PAVASARINĖ VITAMINŲ BOMBA

Velykų belaukiant

file44552927 f90aaa36Etnologų teigimu, Velykos – viena seniausių lietuvių tradicinių švenčių. Kai kuriuose regionuose Velykos net svarbesnės nei Kalėdos. Senas tradicijas turinti pavasario šventė apipinta ritualų ir papročių, o maistui skiriamas ypatingas dėmesys.
Kiaušiniams skiriama ypatinga vieta ant Velykų stalo. Margučiai dedami į stalo vidurį, dubuo puošiamas žalumynais, gėlėmis. Sukalbėjus maldą imamas margutis ir dalijamas į tiek dalių, kiek šeimoje narių. Jis turi būti sveikas, jei nori būti sveikas ištisus metus.
Ant velykinio stalo reikėjo ir raudono kiaušinio, nes tai gyvybės, meilės spalva.
Tradiciškai kepamas kiaulės kumpis. Kiaulė simbolizavo sotumą, žemės ūkio darbus, tad kiaulienos patiekalus kaip apeiginius valgyti būdavo privalu.
Šeimininkės būtinai kepdavo kvietinius pyragus ir bobas. Pastarosios turėdavo būti aukštos ir puošnios.
Velykinė boba – tai mielinis pyragas, į kurį dedama įvairių riešutų, džiovintų vaisių. Kad pyragas kvepėtų, įberiama ką tik sutrintų prieskonių. Ypač tinka kardamonas.

Read more: Velykų belaukiant

Laukiame Užgavėnių

5503289994 49d47e3195Ypatingas dėmesys per Užgavėnes yra skiriamas sočiam valgymui. Sotumas turėjo lemti gerus metus. Užgavėnių antradienį Utenos apylinkėse buvo valgoma devynis kartus. Ritualiniai patiekalai per šią šventę visoje Lietuvoje buvo kiauliena ir blynai. Per Užgavėnes būdavo vaišinamas kiekvienas į namus užėjęs žmogus. Nors ir būtų sotus, privalėdavo kiekvieno mėsiško valgio po truputį paragauti.
Užgavėnių valgių, priešingai negu Kūčių, ant stalo palikti negalima. Kiekviena šeimininkė turėdavo taip apskaičiuoti, kad visko būtų nei per daug, nei per mažai.

Read more: Laukiame Užgavėnių

Tingiems savaitgalio pusryčiams

Jeigu reikėtų išsirinkti vieną mylimiausių pusryčių patiekalų, toks, be abejonės, taptų varškės apkepas.

Varškės apkepų yra įvairiausių – klasikinis, su įmaišytais ryžiais, virtais makaronais, avižiniais dribsniais, sūriu… galima eksperimentuojant pridėti razinų, moliūgų, smulkintos apelsino žievelės. Ypač jie skanūs žiemą, kai iš šaldiklio galima ištraukti nuo vasaros užšaldytų šviežių uogų – braškių, aviečių, mėlynių, žemuogių.
Klasikiniam apkepui reikės: 5 kiaušinių (baltymai atskirti nuo trynių), 180 g cukraus, 1 kg varškės, 200 g manų kruopų, žiupsnelio druskos, 1 šaukštelis vanilės ekstrakto, 80 g tirpinto sviesto (dar šiek tiek formai patepti ), 100 ml pieno, džiūvėsėlių formai pabarstyti.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių temperatūros. Gilią kepimo formą ištepkite sviestu, dugną ir kraštus pabarstykite džiūvėsėliais.

Read more: Tingiems savaitgalio pusryčiams

Vieta Jūsų reklamai

Decrease font size Default font size Increase font size

kasyba1

Renginiai

Renginiai

Renginiai

next
prev

Renginiai

next
prev

Dienos anekdotas

Niekas taip nepuošia moters, kaip laikinas vyro nebuvimas namuose.
Aš mirštu, bet apie tai vėliau...
Tiksliai numesta nuorūka gali tapti gaisro priežastimi!
Jeigu parašiutas neišsiskleidė, antrą kartą nešok!
Geriau vieną kartą pamatyti, negu šimtą kartų išgirsti, nes šimtą kartų išgirdus galima ir iš proto išsikraustyti.
Aš tai padarysiu, net jei tektų peržengti per savo paties lavoną.
Jeigu tik būtų galima išvažiuoti į povestuvinę kelionę vienam...

Šildomų grindų, katilinių montavimas.
Šilumos siurbliai
oras-vanduo, katilai.
Pristatome ir kokybiškai montuojame.
Tel. 8 603 18700.

 

IŠNUOMOJU žemę su didele kūdra (yra galimybė nusipirkti). Tinka poilsiui ir žuvininkystės verslui. Apie 1 ha žemės galima dirbti. Šalia yra Lukno ežeras.  Tel. (8-686) 77639, el. p. rimantasemilija@gmail.com

 

PADEDAME paruošti reikiamus dokumentus pastatų įregistravimui
Statybų inspekcijoje (VTPSI).
Konsultuojame visais nekilnojamojo turto klausimais.
Tel.: (8-698) 18325, (8-608) 30123.

 

PARDUODU Pakalnių gyvenvietėje nebaigtą įrengti Alytaus tipo namą, rūsys po visu namu, yra ūkio pastatai, 3765 kv. m namų valdos žemės sklypas.
Nebaigtą įrengti požeminį trijų kamerų cechą su 0,0721 ha žemės sklypu.
Žemės ūkio paskirties 2,17 ha žemės sklypą su 0,08 ha vandens telkiniu. Ideali vieta motininių sraigių verslui, galima auginti chitake grybus. Yra projektas ir visi leidimai. Galima pirkti atskirai.
    Tel. +370 680 12762.

nuotr2

nuotr1

Kalendorius

loader

Varduvininkai

Cecilija, Steigintas, Dargintė
next
prev

Statistika

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas